Projections internacionales és un programa ofert als estudiants del primer any de màster a l’Escola Nacional de Belles Arts de Nantes (França). La selecció es fa basant-se en un projecte presentat per una de les destinacions possibles: Marfa (Texas), Dakar-Rufisque (Senegal) i Seul-Suncheon (Corea). Alguns països han sigut afegits puntualment com per exemple, Xina, Itàlia, Cambodja o Mèxic.
Un mes en plataformes d’investigació internacionals
Projections internacionales consisteix en una residència d’un mes per als estudiants al final del primer any de màster (abril-maig) per a un total de 30 a 40 estudiants. Estem parlant d’una immersió en una alteritat geopolítica i artística que permet descobrir una escena i una realitat molt allunyada de la que solen freqüentar els estudiants, una oportunitat evidentment molt enriquidora pels futurs artistes. La beca dedicada cobreix les despeses de transport i allotjament. Cada destinació és escollida partint de contactes i xarxes locals dels professors que la proposen.
Projets pédagogiques et artistiques
Projections internacionales està seguit i emmarcat per artistes i professors de l’Escola i està en general molt relacionat amb els temes cap als quals s’enfoca la formació. Cada projection articula diferents tallers amb cinc a 10 estudiants amb temes com, per exemple:
– Navigating the Site. Plot Manifest #2 (Marfa 2017)
– L’imperi Comanche (Santa Fe – Marfa 2015)
– Presència del futur: re-prendre, re-visitar-re-obrir el museu (Dakar 2017) – Seul, el temps ràpid (Seul 2017), etc.
Cada projection té així un o dos professors associats que la pilota, tant en la seva concepció, com en les candidatures i selecció de dossier i en la seva realització i restitució.
L’objectiu d’aquestes projeccions és de produir treballs artístics en col·laboració amb els partners estrangers (universitats, llocs de difusió i producció: Chinati Foundation en Marfa, Universitat de Yokohama, Institut Français au Cambodja, etc.). Aquests treballs es presenten in-situ i quan els estudiants tornen a Nantes en format d’exposició col·lectiva.
Conceptuals i practiques
Els contexts proposats atorguen un marc privilegiat de pensament transcultural per a estudiar determinades qüestions. En la projection “L’imperi Comanche” per exemple, el legat d’Aby Warburg i la seva relació amb el pensament decolonial va
ser un eix d’estudi important des del territori del Sud-oest dels Estats Units. L’objectiu és així de crear zones d’estudi especulatives, estètiques i prospectives que utilitzin in situ les eines del geògraf, de l’etnòleg, de l’arquitecte, de l’historiador, etc.
Immersos en un context dinàmic d’investigació i de producció elaborat pels professors en col·laboració amb els partners locals, els estudiants aprenen a conèixer noves formes de fer i de pensar, i models alternatius als que han pogut experimentar en el seu país. En aquest sentit, és fonamental la barreja de tallers, seminaris, cursos i de visites en el terreny, xerrades d’artistes i tallers amb actors de l’escena local de l’art.
De petit format per la seva duració (un més), Projections internacionalesrepresenta un model que destaca per la seva intensitat quant a contingut i per la col·laboració internacional que el fa possible.