Menú Cerrar

MARIO SANTAMARÍA. ARTIST’S TALK

cat.

MARIO SANTAMARÍA. XERRADA D’ARTISTA

 

23.02.2018 | 8.30 h | Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona

 

Assistents: 32 estudiants de tercer curs del grau de belles arts de la Universitat de Barcelona i Jordi Morell (professor de la Universitat de Barcelona)

 

La presentació que Mario Santamaría va fer a la Facultat de Belles Arts es va emmarcar dins el programa de l’assignatura de visualitats contemporànies impartida pel professor Jordi Morell, que es va encarregar de presentar l’artista als alumnes.

A partir de la navegació pel seu lloc web, Mario Santamaría va explicar part dels projectes més recents, amb els quals l’artista estudia el fenomen de l’observador contemporani, sobretot a partir de dos processos que el configuren: la representació i els aparells de visió i mediació. Amb tàctiques com l’apropiació, el remake o el muntatge, els treballs de Mario Santamaría intervenen i reflexionen entorn d’alguns terrenys com el conflicte, la memòria, la virtualitat i la vigilància.

En el tram final de la sessió, l’artista va parlar del projecte que havia desenvolupat a Art3 (Valença, França) en el marc del programa de residències «Exchange Residency» de Homesession. Aquest treball explorava una funció de Facebook que etiqueta automàticament les imatges mitjançant un algoritme que identifica les figures. Posant a prova les capacitats d’aquest algoritme, l’artista trobava maneres de confondre l’aparell digital.

 

Mario Santamaría (Burgos, 1985) és llicenciat en belles arts i graduat en el Màster d’Arts Visuals i Multimèdia per la Universitat Politècnica de València. Ha mostrat el seu treball en centres com ZKM (Karlsruhe), WKV (Stuttgart), CENART (Ciutat de Mèxic), MACBA (Barcelona), Fundació Antoni Tàpies (Barcelona), La Casa Encendida (Madrid), Edith-Russ-Haus (Oldenburg), entre d’altres. També ha estat artista resident a Art3 (Valença, 2017), Hisk (Gant, 2016), Kunststiftung Baden-Württemberg (Stuttgart, 2015), Hangar (Barcelona, 2014), Flax Art (Belfast, 2014), Sarai (Nova Delhi, 2012), entre d’altres. Ha estat un dels cinc finalistes del Premi de Prototipatge Postfotografia del Fotomuseum Winterthur.

 


cast.

 

MARIO SANTAMARÍA. CHARLA DE ARTISTA

 

23.02.2018 | 8.30 h | Facultad de Bellas Artes de la Universidad de Barcelona

 

Asistentes: 32 estudiantes de tercer curso del grado de bellas artes de la Universidad de Barcelona y Jordi Morell (profesor de la Universidad de Barcelona)

 

La presentación que Mario Santamaría hizo en la Facultad de Bellas Artes se enmarcó dentro del programa de la asignatura de visualidades contemporáneas impartida por el profesor Jordi Morell, que se encargó de presentar el artista a los alumnos.

A partir de la navegación por su sitio web, Mario Santamaría explicó parte de los proyectos más recientes, con los que el artista estudia el fenómeno del observador contemporáneo, sobre todo a partir de dos procesos que lo configuran: la representación y los aparatos de visión y mediación. Con tácticas como la apropiación, el remake o el montaje, los trabajos de Mario Santamaría intervienen y reflexionan entorno a algunos terrenos como el conflicto, la memoria, la virtualidad y la vigilancia.

En el tramo final de la sesión, el artista habló del proyecto que había desarrollado en Art3 (Valence, Francia), en el marco del programa de residencias «Exchange Residency» de Homesession. Este trabajo exploraba una función de Facebook que etiqueta automáticamente las imágenes mediante un algoritmo que identifica las figuras. Poniendo a prueba las capacidades de este algoritmo, el artista encontraba formas de confundir el aparato digital.

 

Mario Santamaría (Burgos, 1985) es licenciado en bellas artes y graduado en el Máster de Artes Visuales y Multimedia por la Universidad Politécnica de Valencia. Ha mostrado su trabajo en centros como ZKM (Karlsruhe), WKV (Stuttgart), CENART (Ciudad de México), MACBA (Barcelona), Fundación Antoni Tàpies (Barcelona), La Casa Encendida (Madrid), Edith-Russ-Haus (Oldenburg), entre otros. También ha sido artista residente en Art3 (Valence, 2017), Hisk (Gant, 2016), Kunststiftung Baden-Württemberg (Stuttgart, 2015), Hangar (Barcelona, 2014), Flax Art (Belfast, 2014), Sarai (Nueva Delhi, 2012), entre otros. Ha sido uno de los cinco finalistas del Premio de Prototipaje Postfotografía del Fotomuseum Winterthur.

 


eng.

 

MARIO SANTAMARÍA. ARTIST’S TALK

 

23.02.2018 | 8.30 am | Faculty of Fine Art at the Universitat de Barcelona

 

Attendees: 32 third year students from the BA in Fine Art of the Universitat de Barcelona and Jordi Morell (lecturer at the Universitat de Barcelona)

 

The presentation Mario Santamaría gave at the Faculty of Fine Art was within the framework of the programme of the module in contemporary visuals, taught by the lecturer Jordi Morell, who took charge of presenting the artist to the students.

Navigating through his website, Mario Santamaría explained some of his most recent projects, with which he studies the phenomenon of the contemporary observer, based, above all, on two processes that configure this observer: representation and the apparatuses of vision and mediation. With tactics such as appropriation, the remake, or montage, the works of Mario Santamaría intervene and reflect upon terrains such as; conflict, memory, the virtual, and surveillance.

In the final part of the session, the artist talked about the project he had developed at Art3 (Valence, France) within the framework of Homesession’s programme of residencies, “Exchange Residency”. This work explored a function of Facebook that automatically labels images by way of an algorithm that identifies the figures. By challenging the capacities of this algorithm, the artist found ways to confuse the digital device.

 

Mario Santamaría (Burgos, 1985) has a degree in Fine Art and graduated from the Master in Visual Arts and Multimedia Visuals of the Universidad Politécnica de Valencia. He has shown his work in centres like ZKM (Karlsruhe), WKV (Stuttgart), CENART (Mexico City), MACBA (Barcelona), Fundació Antoni Tàpies (Barcelona), La Casa Encendida (Madrid) and Edith-Russ-Haus (Oldenburg), amongst others. He has also been an artist in residence at, amongst others: Art3 (Valence, 2017), Hisk (Gant, 2016), Kunststiftung Baden-Württemberg (Stuttgart, 2015), Hangar (Barcelona, 2014), Flax Art (Belfast, 2014) and Sarai (Nova Delhi, 2012). He was one of the five finalists for the Post-Photography Prototyping Prize  of the Fotomuseum Winterthur.

 

 

Artículos relacionados